Ik moet mijn best doen om niet te enthousiast te klinken. Adem in. Adem uit. sgoijzsgiosovsfovbmsmpvbsvsdpmvb. System break-down. WANT: MAN, WAT ZIJN DEZE KOEKJES GOED! Ik zou een boek kunnen schrijven over deze chunky, glutenfree chocolate-walnut oatmealcookies . Ik bedoel: de lichte smaak van geroosterde walnoten, de gesmolten chocolade wanneer de koekjes uit de oven kwamen, de zoete toets van de rozijnen. What’s not to like?
Ik kreeg eigenlijk de vraag van een amateur bakster om een lekker recept voor havermoutkoekjes te ontwikkelen. Haar collega’s klaagden namelijk dat haar koekjes wat te droog waren. Madam Bakster to the rescue! No doubt dat je met deze koekjes op handen gedragen zult worden op kantoor. Eet ze meteen als ze uit de oven komen, dan zijn ze het lekkerst. Ook de dag erna zijn ze best goed maar ze worden snel wat harder. Wil je echt heel smeuïge koekjes? Vervang dan de 85 gram amandelen door 85 gram speltbloem.
Voor dit recept liet ik me overigens inspireren door euhm.. mezelf. Haha. Ik hield, voordat ik aan het bakken sloeg, een korte brainstormsessie over wat ik allemaal lekker vind in koekjes. En heb me daarop gebaseerd. Al mijn favoriete smaken, herenigd in dit herfstig mirakel. Deze koekjes zijn trouwens ideaal om de komst van de herfst (en bijgevolg het vreselijke weer) te aanvaarden. Onesie aan, netflix aan, chocomelk en deze koekjes in de aanslag. And you’re all set!
Hoe dan ook: als er één recept is dat je zou moeten proberen deze herfst, is het dit wel! Je zult haast niet geloven dat deze koekjes vrij zijn van dierlijke producten, geraffineerde suikers en gluten! Stuur me zeker een berichtje van het resultaat!
Ingrediƫnten
1 flaxegg
65 gram kokosolie
1 tl vanille-extract
een snufje zout
1 tl kaneel (optioneel)
200 gram (glutenvrije) havermout
50 gram walnoten
85 gram amandelen
50 gram donkere chocoladedruppels
75 gram donkere rozijnen
1 tl baking soda (te vinden bij de bakafdeling in de supermarkt)
80 gram agavesiroop (te vinden bij de zoetstoffen in de supermarkt)
Stappen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Weeg 100 gram havermout af en blend deze, samen met de amandelen, fijn (tot je bloem bekomt).
Meng in een kom dit bloemmengsel met de overige 100 gram havermout, de baking soda, het snufje zout en eventueel de kaneel.
Voeg hieraan de kokosolie toe. Opgelet: smelt de kokosolie niet maar kneed de kokosolie samen met het bloemmengsel gewoon stevig met je handen tot je geen klonters kokosolie meer terug vindt.
Voeg aan dit mengsel nu de agavesiroop, het flaxegg en het vanille-extract toe. Kneed goed. Voeg tenslotte ook de donkere chocoladedruppels, de rozijnen en de walnoten (grof gehakt) toe.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai het deeg tot bolletjes die je vervolgens wat plat drukt tot je de vorm van een koekje bekomt. De grootte bepaal je zelf. Ik maakte ongeveer 15 koekjes uit het deeg. Maak de koekjes zeker niet te dun zodat ze niet uiteen vallen.
Bak 13-15 minuten in de oven of tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze opdient of van de bakplaat verplaatst (anders breken ze).