Deze week deel ik met jullie mijn grootste verslaving ter wereld: deze homemade volkoren crackers. Ik bedoel; het is krokant, het is volkoren én je kan er pindakaas op smeren. Do I need to say more? Deze crackers zijn superleuk om zelf te maken. Heb je een kaasplank voorzien je gasten? Imponeer ze dan met deze crackers. Of verpak de crackers apart in kleine zakjes en geef ze mee als cadeau na een gezellig avondje. Het perfecte foodiescadeau!
Deze crackers zijn perfect bij een slaatje,een kom soep of een verse tapenade bij het aperitief. Niet vegan? Bestrooi ze gerust nog met parmezaanse kaas voor ze de oven ingaan! Als het lief en ik een avondje thuis gepland hebben (en dus niet met onze knoflookadem mensen moeten terroriseren in het openbaar), werk ik de crackers ook graag af met heel fijn gesneden knoflook voor ze in de oven gaan. Heerlijk!
Ingrediënten
100 gram volkoren bloem
100 gram boekweitmeel (te verkrijgen in de supermarkt)
100 gram water
2 el olijfolie
1 tl zout
verse rozemarijn
grof zeezout
zaden: zoals sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitjes,…
Stappen
Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng de 2 soorten bloem en het zout goed. Voeg hieraan het water en de olijfolie toe. Kneed goed. Hoe harder en langer je kneed; hoe meer de bloem de vloeistoffen zal absorberen. Is je deeg nog steeds te nat om uit te rollen? Voeg dan beetje bij beetje al knedend bloem toe, tot je deeg niet meer plakt. Is je deeg te droog en valt het bij het uitrollen uit elkaar? Voeg dan wat water toe en kneed vervolgens goed.
Rol het deeg uit, op een bebloemd werkoppervlak, tot het de dikte van crackers heeft. Rol ze zeker dun genoeg uit, anders worden ze niet krokant. Maak de bovenkant van het uitgerolde deeg met water lichtjes nat (zodat de zaden erop zouden blijven plakken). Hak vervolgens de rozemarijn fijn en besprenkel je deeg met rozemarijn, met het grove zeezout en met zaadjes naar keuze. Druk lichtjes aan.
Snij vervolgens het deeg in vormen (zoals je zelf wil) met de grootte van crackers (zie foto). Verplaats de crackers nu op een bakplaat met bakpapier op. Laat wat plaats tussen elke cracker. Prik nog even met een vork in elke cracker en plaats vervolgens zo’n 15 minuutjes in de oven. Zodra je crackers bruin zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten doos zodat de crackers krokant blijven.